jump to navigation

Monyet July 29, 2007

Posted by elizabethwong in Current Affairs, Democracy, Human Rights, Malaysia, Note2Self, Politics.
trackback

Sebenarnya, saya ngada masalah dengan Si Monyet.

Saya duduk dekat sebuah bukit bersama banyak ekor monyet. Mereka tidak suka cari apa pasal dengan penduduk yang lain. Saya biasanya memberi sedikit buah-buahan kalau terjumpa mereka.

Tetapi apabila tempat tinggal and sumber makanan mereka (iaitu si Monyet) diancam oleh pembangunan yang langsung tidak peduli kepada alam sekitar, seperti pembinaan kondo dan bungalow mewah (dan biasanya melalui saluran yang tidak jujur) yang tidak membawa apa-apa faedah kepada penduduk di persekitaraan bukit, si Monyet akan berkeliaran.

Mereka takut.
Mereka marah.
Mereka lapar.
Mereka bertindak.

Jadi, apabila si Khairy mengatakan semalam, “Tidak ada undang-undang di alam siber kecuali undang-undang rimba. Jadi tindakan harus diambil supaya ‘monyet-monyet’ lain takut dan mengambil iktibar daripadanya,” saya teringat Si Monyet yang duduk bersama kami.

Saya tidak marah kepada Si Monyet. Disebaliknya, saya berasa simpatis, dan membawa lebih makanan kepada mereka hari ini.

Kerana, lebih baik ada monyet yang cerdik dan comel bersama kami, daripada Ular bisa ataupun Buaya kan?

Comments»

1. arifabdull - July 30, 2007

minggu ini i dapat ajak 3 orang lagi kawan memulakan blog mereka sendiri.

petang tadi ada seorang pelanggan (pelajar perempuan) datang ke tempat i kerja. sambil melayan pelanggan ini, kami berborak macam-macam topik. tiba-tiba kami bercakap pasal blog, dan katanya dia berminat nak mulakan blognya sendiri.

i tanya kenapa, tak takutkah?
“Apa yang nak ditakutkan? Kerajaan yang sengaja jadikan isu blog menyebabkan saya yang tak tahu langsung apa itu blog pun timbul perasaan ingin tahu pasal blog.” jawabnya panjang lebar.

sebelum pergi dia kata nak datang lagi nanti dan minta i bantu dia setup blog dia.

i rasa siapapun dah tak kisah apapun ‘cop’ yang dilemparkan kepada dunia blog ni, malah akan semakin ramai anak muda yang berminat dan ‘teruja’ ikut serta.

satu lagi, dengan menghentam dan mengancam para blogger secara ‘over-reacting’ kerajaan sekarang ni kelihatan seolah-olah dalam keadaan yang sangat lemah. blog-blog bukanlah satu ‘force’ patut ditakuti kekuatannya berbanding kekuatan jentera kerajaan yang diperkudakan oleh ahli-ahli politik ini.

monyet juga perlu dilindungi

2. monsterball - July 30, 2007

When Liz put a Bahasa message out…she is directing to one monyet that cannot read English. I wonder who?
But amongst many monyets from UMNO ..one came out to do justice for the country and King. How noble. Can really monyets be that noble? How do you train one monyet to be so righteous?
That’s why UMNO can do wonders. My hats off to them.

3. daddy with da 2special daughters - July 30, 2007

ahh….monyet!oragng panjangkan akal..dia panjangkan ekor….memang nk mintak kena tembak nii…paannggg!!(sedutan dialog dari filem MERAH

4. bamboo river - July 30, 2007

Kita semua adalah spesis monyet yang tahu mana ialah pisang dan yang mana ialah Cili .
So, siapa makan cili tahu lah rasa nya!

5. bamboo river - July 30, 2007

Sorry, missed out one statement.
What do you expect from a person from Oxfart?
Farting out louder than an Ox’s shit dropping to the ground.

6. bh - July 30, 2007

yahoo,eli, u r great!

bh

7. Mushroom Ali - July 30, 2007

yeaaa ketua penerangan! wooot! penguasaan bahasa melayu yang amat baik untuk tatapan seseorang yang ngak faham bahasa inggeris. cayalah eli.

EW: Ali Cendawan gurauke? Eh, I tak nak tulis dalam BM lagi. Hari ini, dah ada 3 orang hentam I, kata saya menghina BM. Haiya….

8. Mushroom Ali - August 1, 2007

alahai cik Eli, mereka cemburu tu. dari segi ejaan baik, susun kata pun baik. kalau ada salah dan silap itu biasalah, tapi tidaklah sehingga ‘menghina’ bahasa.

Boleh diperbaiki lagi, dan terus work on it.

Kalau tersadung kaki, bingkas bangun dan terus work on it. Manalah tahu kita mungkin dikerah ke Kampung Kerinchi bila pilihanraya nanti.

9. daddy with 2special daughters - August 2, 2007

ya..ya..bahasa malaysia..ops..melayu yang baik…eli mmg best!teruskan..hehe mushroom hafiz ali..kalu kita dikatakan monyet barangkali dia itu tapir

10. irwan - August 2, 2007

Aku memang PENCINTA WANITA
Aku memang BUAYA… ops.. hahahaha….

Cik Eli, ini adalah lawatan pertama saya ke blog saudari setelah mendengar beberapa rungutan tentang tulisan saudari dalam Bahasa Melayu di restoran Mydin baru-baru ini.
Pendapat saya, bahasa yang saudari gunakan cukup mudah, cuma ada satu dua yang agak tak tentu arah atau saya sering merujuk sebagai ‘kelakar seram’. Contohnya ayat di bawah ini yang saudari gunakan:

Sebenarnya, saya ngada masalah dengan Si Monyet.

Saya lebih suka kalau digunakan bahasa Melayu (ke Malaysia?) berbanding bahasa Indonesia. Perkataan ‘ngada’ mungkin makusdnya ‘ngak ada’ atau dalam bahasa Melayunya (ke Malaysia?) ‘tak ada’ atau ‘tiada’.
Tapi blog ini blog saudari jadi rasanya, terserah pada saudari sendiri. Harap tidak berhenti menulis dalam bahasa Melayu (ke Malaysia?)

Teruskan!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 42 other followers

%d bloggers like this: