jump to navigation

Anti-ISA activities in Klang Valley September 24, 2008

Posted by elizabethwong in Current Affairs, Democracy, Human Rights, Malaysia, Politics.
Tags: , , , ,
trackback

“Raya Demand Abolish ISA”

Date: 26 September 2008
Time: 12noon
Place: Please gather at main entrance of Masjid Jamek (near to Masjid Jamek LRT Station).
Please wear Black and Red coloured clothes to show your solidarity with Gerakan Mansuhkan ISA (GMI).
For more information contact Nalini at 019 3758912 or SUARAM office 03 77843525, or suaram@suaram.net.

Candle light vigil for Hindraf-5

Date : Saturday, 27th September 2008
Time: 7.00 pm
Venue : Dataran Merdeka , Kuala Lumpur
Organiser: HINDRAF

Comments»

1. Anti-ISA - September 24, 2008

Check Out on YouTube – Malik & his moment of terror under ISA

————————————————–

Malek: Pengalaman ngeri sebagai tahanan ISA

Abdul Malek Hussin, bekas tahanan ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri), tidak akan dapat melupakan buat selama-lamanya peristiwa buruk yang telah berlaku ke atas dirinya sembilan tahun yang lalu. Abdul Malek, 51, telah menang dalam samannya terhadap kerajaan kerana menangkap dan menyeksanya pada tahun 1998.

Mahkamah juga menganugerahkan gantirugi RM2.5 juta kepadanya. Beliau memfailkan saman tersebut pada Mac 1999, terhadap anggota cawangan khas, Borhan Daud; Ketua Polis ketika itu, Tan Sri Abdul Rahim Noor dan kerajaan Malaysia. Abdul Malek yang juga pengerusi badan pemantau Pilihanraya Bebas dan Adil Malaysia (Mafrel) ditahan di bawah ISA sembilan tahun yang lalu.

Beliau menceritakan kepada Malaysiakini setiap saat pahit yang dilaluinya sewatku menjadi tahanan ISA.

Berikut adalah petikan temubual beliau
—————————————————-
Sudah sembilan tahun berlalu, bolehkah anda menceritakan apa yang berlaku, apakah yang telah mereka lakukan terhadap anda, dan perasaan anda ketika itu?

Apabila (bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim) dipecat oleh kerajaan kerana dituduh terbabit dalam aktiviti tidak bermoral, maka ramai rakyat yang tidak puashati dengan ketidakadilan (penangkapan Anwiar), dan sebagai seorang rakyat, saya menyokong pejuangan untuk menegakkan keadilan untuk Anwar.

Saya adalah antara mereka yang tidak senang dengan cara kerajaan pimpinan Dr Mahathir mengguna dan menyalahgunakan kuasa ketika itu, untuk memecat Anwar dan saya mengambil keputusan untuk menunjukkan sokongan (kepada Anwar).
Saya terbabit dalam gerakan reformasi sejak hari pertamanya lagi pada 4 September 1998.

Selepas penangkapan Anwar, saya telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu perhimpunan besar-besaran untuk menuntut pembebasan Anwar dan peletakan jawatan Dr Mahathir dan Ketua Polis Negara ketika itu, Abdul Rahim Noor.

Saya kemudiannya mengetuai perhimpunan di Masjid Negara pada 25 September, lima hari selepas Anwar ditangkap. Saya ditangkap di rumah saya di Ampang pada kira-kira jam 10-11 malam.

Saya pulang (ke rumah) dengan menaiki kereta yang dipandu oleh seorang rakan. Dia menurunkan saya kira-kira 200 meter dari rumah saya dan polis menangkap saya ketika saya berada di pintu pagar.

Saya digari dan dipaksa membuka pintu pagar rumah saya oleh pasukan polis yang diketuai oleh ASP Borhan Daud. Mula-mula dia memaksa saya membuka (pintu rumah) dan tentunya saya bertanya, “Mengapa saya digari?” dan dia berkata, saya ditahan di bawah ISA.

Saya kemudiannya bertanya, “Mengapa anda perlu menggari tangan saya?” dan saya bertanya kepadanya “Apakah sebab saya ditahan”, (dan dia berkata) “ISA” dan dia menjawab seperti robot, semuanya adalah (di bawah) ISA. Dia kemudiannya berkata, dia mahu menggeledah rumah saya, dan saya bertanya mana warannya.

Malah, saya bertanya waran untuk menangkap saya di bawah ISA. Dia berkata, ianya tidak perlu dan saya bertanya kepadanya mengapa, dan dia berkata, ISA, dan dia berkata, saya sepatutnya tahu. Dia mahu menggeledah rumah saya dan saya bertanya di mana warannya, dan sekali lagi, dia berkata, ianya tidak perlu dan saya bertanya kepadanya mengapa dan dia berkata ISA.

Saya memanggil anak-anak saya dan keluarga saya membuka pintu dan anggota polis masuk dengan memakai kasut, terus ke tingkat bawah dan tingkat atas rumah saya. Mereka kemudiannya masuk ke bilik mentelaah saya, serta menggeledah dan memeriksa semua dokumen saya.

Mereka kemudian masuk ke bilik tidur saya di mana isteri dan anak-anak saya sedang tidur. Isteri saya terkejut dan bertanya kepada saya apa yang berlaku dan saya menunjukkan kepadanya (tangan yang bergari) dan apabila dia bertanya mengapa, saya menjawab “ISA”.

Kemudian, mereka merampas beberapa dokumen dan mereka juga merakamkan dokumen-dokumen tersebut. Selepas 40 minit berada di dalam rumah saya, mereka mengarah saya mengikut mereka. Mereka kemudiannya bertanya di mana kereta saya. Borhan memaksa saya menunjukkan kepadanya di mana kereta saya dan saya berkata, saya dihantar pulang oleh seorang rakan dan saya turun kira-kira 200 meter (dari rumah).

Saya menunjukkan kepada Borhan tempat saya turun dari kereta. Rakan saya sudah beredar dari situ. (Borhan) naik marah dengan jawapan saya sehingga dia bertindak menampar saya di situ juga dan sakitnya dapat dirasai hingga ke hari ini. Saya rasa saya telah kehilangan lebih 40-50 peratus deria pendengaran di telinga kiri saya.

Apabila mahkamah diberitahu mengenai perkara itu, Borhan menafikannya. Selepas itu, dia memaksa saya masuk ke dalam kereta, bukan kereta polis, ia kereta biasa. Saya diarah memakai (kacamata) tertentu bervisi kelabu, tetapi kemudiannya saya menyedari bingkai di sini (sebelah kiri) telah patah dan saya memberitahu mereka yang ianya telah patah dan mereka mengarahkan saya (menanggalkan) kacamata saya dan salah seorang pegawai (membuka) baju-t hitam yang dipakainya dan menyerkupnya menutup kepala saya.

Anda bayangkanlah bau baju t-shirt itu yang agaknya telah dipakainya sejak pagi hingga tengah malam. Ia amat busuk dan mereka memaksa saya masuk ke dalam kereta. Saya melutut dan diarah supaya tidak melihat ke mana-mana kerana mereka tidak mahu saya tahu ke mana mereka membawa saya. Kemudiannya mereka membawa saya pergi dari situ dan kira-kira beberapa minit kemudiannya, kereta tersebut berhenti. Saya tidak tahu di mana.

Mereka kemudiannya membawa saya naik anak tangga sebuah bangunan yang kemudiannya saya mendapat tahu (Ibupejabat Kontinjen Polis Kuala Lumpur). Mereka membawa saya ke sebuah bilik dan saya diarah menandatangani (sekeping) kertas yang disediakan oleh Borhan yang menyatakan bahawa saya ditahan di bawah ISA, jadi Borhan adalah pegawai yang melakukan tangkapan. Selepas itu mereka mengarahkan saya menanggalkan pakaian – menanggalkan baju dan seluar saya.

Saya ingat ok kerana saya tahu tahanan ISA akan diberi pakaian tahanan khas (iaitu) berwarna biru. Jadi saya ingat saya akan diberi pakaian tersebut. (Selepas) saya menanggalkan kesemua pakaian, tiba-tiba seorang pegawai menggari tangan saya dari belakang dengan kuat sekali, dan di situ terdapat enam hingga lapan orang pegawai di depan saya dalam sebuah bilik kecil di tingkat satu.

Saya digari dan mereka menutup mata saya dengan dua (keping) kain hitam dan saya bingung sepenuhnya. Saya tidak tahu siapakah mereka, jadi saya mengagak mereka semua adalah pegawai yang melakukan tangkapan yang diketuai oleh Borhan.

Kemudian Borhan menendang dan menumbuk saya dan saya boleh dengar suaranya betul-betul di depan saya kerana dia yang menangkap saya dan saya boleh kenal suaranya. Seorang pegawai akan mengambil satu objek keras dan memukul kaki kanan saya, seorang pegawai lagi akan memukul kaki kiri saya dan mereka kemudiannya menumbuk muka saya.

Saya kemudiannya kena ‘flying kick’, ‘side kick’ dan mereka kemudiannya memaksa saya berdiri. Sejurus kemudian saya terjatuh dan tidak sedarkan diri untuk pertama kali dan mereka menuangkan air dan memaksa saya berdiri lagi dan saya jatuh pengsan sekali lagi – semuanya sebanyak lima kali. Dan saya juga mengira dengan jari saya berapa kali saya dipukul […] semuanya 63 kali.

Selepas itu saya tidak tahan lagi dan tidak sedarkan diri. Itulah yang dapat saya ingat ketika masih sedar… Salah satu pukulan itu amat kuat sekali dan tiba-tiba kain yang menutup mata saya terjatuh dan betul-betul di depan saya adalah (Abdul) Rahim Noor yang memakai sarung (tinju) berwarna merah. Dia memakai (baju) batik Indonesia, berseluar hitam dan kasut berkilat warna perang.

Saya masih ingat dan saya menceritakannya secara terperinci di mahkamah. Dan kerana (kain penutup mata) terjatuh, saya terkejut dan dia juga terkejut kerana saya dapat mengenalinya dan dia terus beredar, begitu juga dengan semua pegawai lain yang turut beredar dari situ kerana tidak mahu mereka dikenali.

Kemudian mereka pusing saya menghala ke dinding dan sekali lagi menutup mata dan saya terus dibelasah hingga tidak sedarkan diri. Apabila saya sedar semula, waktunya masih belum jam 4 pagi. Mereka mengarah saya pergi ke bilik lain yang hawa dingin dibuka dengan kuat. Saya masih bertelanjang dan badan saya sakit akibat dipukul. Penghawa dingin itu terletak di tengah-tengah bilik dan setiap beberapa minit mereka mencurah air sejuk ke kepala saya.

Dalam keadaan anda telah diseksa dan cedera, dicurahkan pula dengan air sejuk dan saya menggeletar kesejukan. Mereka bertanya sama ada saya sejuk dan saya menjawab iya dan mereka akan mencurah lebih banyak lagi air sehingga kira-kira jam 4.30 pagi. Mereka kemudian berhenti dan tidak lagi bertanya sebarang soalan.

Semasa diseksa mereka, Borhan bertanya kepada saya sama ada saya dahaga dan saya menjawab “tentulah dahaga”. Kemudian secara tiba-tiba seseorang memegang saya dari belakang dan seorang lagi menggunakan jarinya untuk membuka mulut saya seluas-luasnya. Mereka kemudiannya menuang cecair yang rasanya hanyir dan kotor, ke dalam mulut saya. Ia adalah air kencing dan mereka memberitahu saya ia adalah air kencing. Air kencing mereka, bukan air kencing saya. Mereka bergilir-gilir kencing dan secara paksa menuang kira-kira dua tin air kencing mereka.

Bila mereka bertanya sama ada saya lapar atau tidak, saya jawab “Tentulah saya lapar”. Borhan meminta pegawainya menyediakan tahi anjing untuk saya. Ia dekat dengan mulut saya, saya dapat menghidu baunya.

Dan dia mengugut saya yang dia akan menggunakan penyuntik yang mengandungi virus HIV dan menyuntiknya ke badan saya kerana saya telah berkata kepadanya “Lebih baik awak bunuh saya. Apa gunanya? Apa yang awak cuba buktikan? Apa yang awak buat di sini? Mengapa awak begitu kejam,” saya bertanya kepada mereka (Dia berkata) “Oh awak mahu mati, oh jadi kita akan bunuh awak secara perlahan-lahan, kita akan masukkan virus HIV ke badan awak”. Tentulah mereka tidak melakukannya.

Dan kemudiannya selepas kira-kira jam 5 pagi, mereka berhenti membelasah saya. Saya rasa mereka juga keletihan dan pulang ke rumah. Pada 26 September, pada waktu tengahari, saya dibawa ke Bukit Aman dan dimasukkan ke tempat kurungan dan hanya dapat melihat matahari pada hari ke-28 penahanan saya.

Maka, jika anda bertanyakan perasaan saya mengenainya, (ia) sangat kejam dan tidak berperi kemanusiaan. (Polis) bukan manusia. Saya rasa binatang ada rasa belas kasihan. Malah anjing pun kenal tuannya dan tidak menggigit orang lain. Mereka lebih terusk daripada anjing.

Jika orang kata mereka adalah anjing kerajaan, saya rasa pada m masa itu, mereka lebih teruk daripada anjing.

Bagaimanakah anda dilayan di sana (di Bukit Aman)?

Saya tidak dibenarkan menghubungi sesiapa.

Beberapa hari kemudiannya sebelum hari ke-28 (dalam tahanan) , mereka bertanya sama ada saya mahu berjumpa dengan keluarga saya. Sudah tentulah, sebelum berjumpa dengan keluarga, mereka akan mengatur satu sesi khas supaya saya tidak menceritakan apa-apa tentang apa yang terjadi pada diri saya, supaya tidak membayangkan yang saya telah diseksa dan supaya menunjukkan kepada keluarga saya yang semuanya ok dan supaya meyakinkan keluarga saya supaya (tidak memfailkan) permohonan habeas corpus atau saya tidak akan dibebaskan.

Dan saya memberitahu pegawai penyiasat saya di Bukit Aman bahawa saya telah diseksa di IPK dan saya mahu membuat laporan polis terhadap Borhan, mereka berkata, “Tidak, kamu tidak perlu berbuat demikian – kami telah mengambil tindakan terhadap Borhan”. Sedangkan ianya tidak benar.

Saya tidak diberi peluang untuk membuat laporan, tidak diberi peluang untuk bertemu peguam saya, tidak dapat hubungi keluarga dan saya hanya diberi rawatan perubatan beberapa hari kemudiannya di Bukit Aman. Saya memberitahu doktor dan beliau memeriksa saya dan ia disahkan dalam laporan perubatan mengenai lebam-lebam di kaki kiri, kaki kanan, di bahagian perut dan terdapat kecederaan.

Saya mengadu kepada Dr Vasantha Ponniah mengenai apa yang berlaku terhadap diri saya dan beliau telah memberi keterangan di mahkamah mengenai keadaan saya berdasarkan kepada kecederaan pada diri saya.

Metodologi cawangan khas ialah memberi layanan paling keras pada hari pertama sebagai satu ingatan kepada tahanan bahawa mereka akan berdepan dengan keadaan yang lebih teruk lagi sekiranya gagal memberi kerjasama. Ia lebih berbentuk psikologi.

Dan sudah tentulah di Bukit Aman, ia telahpun diinstitusi dari segi bagaimana mereka mengendalikan tahanan. Saya dimasukkan ke dalam bilik kurungan seorang diri, tiada cahaya matahari, saya tidak tahu sama ada ianya pagi, saya tidak tahu langsung.

Pada hari ke-28, ketika dikunjungi keluarga semasa saya dibawa dari Bukit Aman ke IPM, saya begitu menghargai cahaya matahari, ianya amat indah sekali. Cukup indah.

Bagaimanakan anda disoalsiasat?

Saya disoalsiasat selama 17 hari di tingkat tiga bangunan tersebut. Mereka bertanya soalan dari pagi, tengahari, petang, sehingga malam, dan kadang-kadang hingga lewat malam. Pada satu ketika apabila mereka tidak puas hati dengan apa yang berlaku di luar di mana orang ramai masih berkumpul di Jalan Tuanku Abdul Rahman (dan) di Kampung Baru, mereka tidak senang lalu, memanggil saya lewat malam untuk disoalsiasat hingga awal pagi.

Sewaktu disoalsiasat oleh pegawai Bukit Aman, soalan-soalan yang mereka tanya setiap hari, soalan mengenai gerakan reformasi, mengenai Anwar Ibrahim, hubungannya dengan orang ini dan orang itu.

Kemudian Nurul Izzah menemui (Presiden Filipina ketika itu, Joseph) Estrada di Filipina dan (bekas Setiausaha Negara Amerika) Madeline Albright. Saya berada di dalam dan semua itu berlaku di luar sana, dan mereka bertanya mengenai Gerak yang ditubuhkan, dan mengenai pembaharuan politik, mengenai PAS, mengenai sama ada ISA patut dimansuhkan atau tidak.

Saya rasa tidak perlu anda menangkap saya di bawah ISA untuk bertanya soalan-soalan tersebut. Mereka menafikan saya peralatan yang ada sekiranya mereka dapati saya tidak bekerjasama sepenuhnya. (Mereka akan) mengambil balik tilam atau bantal.

Selepas dikunjungi keluarga, mereka bagi tahu saya yang saya hanya akan ditahan selama sebulan dan mereka akan membebaskan saya. (Mereka kata) jika saya tidak diberi perakuan untuk dibebaskan, maka mereka akan melanjutkan tahanan dan ianya berterusan sehingga hari ke-57.

Ada juga hari-hari di mana mereka tidak berbuat apa-apa. Mereka akan menghantar makanan dan pada masa itu, saya mendapat makanan, ia seperti nasi bungkus bersama ikan yang berulat. Itu bermakna, ianya dilakukan dengan sengaja. Maksud saya kami adalah tahanan dan makanan ini sepatutnya disediakan oleh kerajaan dan ini bermakna negara menyediakan makanan busuk kepada saya.

Apa yang berlaku selepas anda dibebaskan?

Saya dibebaskan pada 21 November dan tertakluk kepada pengawasan cawangan khas yang memantau aktiviti-aktiviti saya.

Saya perlu melaporkan kepada mereka dan malah mereka mengugut bahawa saya boleh ditangkap semula, saya mesti bekerjasama dengan mereka dan psikologinya ialah mereka mempunyai kuasa untuk menangkap saya semula. Jadi, wujud rasa takut yang saya akan ditangkap semula. Saya mengambil masa yang lama untuk mengembalikan kekuatan dan keberanian untuk membuat laporan polis dan saya membuat keputusan tersebut pada bulan Mac (1999).

Apa yang mempengaruhi saya adalah apabila kerajaan mengambil keputusan untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja (untuk menyiasat kes mata lebam Anwar) apabila kita membaca mengenai testimoni oleh Dr Vasantha Ponniah. Kemudian saya teringat, “Baiklah, itulah wanita yang merawat saya”. Jadi, saya ingat adalah sedikit bantuan.

Saya ingat dengan penubuhan Suruhanjaya Diraja itu, akan wujud ruang untuk membuat aduan. Sejak dari itu, semasa saya disoalbalas di mahkamah, mereka bertanya kepada saya mengapa saya mengambil masa yang begitu lama.
Ini bukanlah satu kemalangan jalanraya. Ini adalah sesuatu di mana anda telah diseksa. Anda perlu untuk membina semula keberanian.

Adakah anda takut? Adakah anda pernah berasa seperti telah putus asa?

Saya cuba supaya tidak kelihatan takut walaupun (sebenarnya) saya amat takut sekali.

Saya rasa (anggota) cawangan khas berada di mana-mana sahaja. (Saya rasa) terancam tetapi untuk pulih semula, anda perlu berjumpa dengan orang, anda perlu bercakap dengan orang. Lama kelamaan, saya mula menceritakan kepada orang apa yang berlaku ketika dalam tahanan.

Mereka amat terkejut. Kemudian rakan-rakan telah meyakinkan saya untuk bercakap mengenainya dan pada bulan Februari saya menceritakan pengalaman tersebut dalam satu majlis anjuran Gerak (Gerakan Rakyat Malaysia untuk Keadilan) oleh (bekas Presiden PAS) Datuk Fadzil Noor di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor pada Februari 1999.

Saya memperolehi semula keberanian saya. Dan anda perlu faham bahawa anda boleh dituduh membuat laporan palsu. Saya terpaksa menyediakan laporan polis yang panjang dan begitu terperinci serta satu afidavit untuk memfail saman sivil.

Bagaimanapun perasaan keluarga anda mengenai semua itu?

Mereka sudah biasa yang apa saya lakukan. Mereka menyokong aktiviti-aktiviti saya. Malah, isteri dan anak-anak saya sudah tahu mengenai keazaman saya untuk melaporkan aktiviti-aktiviti demi hak rakyat, aktiviti politik dan aktiviti sosial.

——————————————————–

2. razak - September 24, 2008

ISA is uncivilized law practised by animals in BN government.Those who vote for this government will get equally share and punishment by god.Therefore think properly and act wisely before supporting this kind of government in next coming election.

3. wattahack - September 25, 2008

Hi YB very bz?
could you help get more ppl to sign the antiISA petition as well its on haris blog & mine. I’m sure there’re more PKR DAP PAS members that can help with the petition

4. xtimes - September 25, 2008

Latest Poll: Who’s The Most Hated Malaysian?
by theXblogs – http://thexblogs.blogspot.com/

5. veryupset - September 25, 2008

That’s why now we have Anwar back in the picture.

Let’s all Malaysians make full use of it…..

Very sad what has happened.
For 51yrs we were on bended knees..
We should now stand up straight & demand a new goverment !

We, the rakyat can see what our present goverment is doing & how they are screwing big…….. time.
Yah………???

6. ventura - September 26, 2008

Anti – ISA movement is refreshing a hope to the nation. Renewal of the strength after both Journalist and civilians were being categorized as a threat to the nation.

A remembrance to us and those that have been in detention without voicing out their defense:

ISA need to be abolished as an infringement of moral right and liberty of being a human.
ISA take away our life, liberty and freedom.
ISA is a resolution mean of act of authoritarian and draconian purposes.
ISA a betrayal to one self conscious.
ISA a cruel some path of separation from your family and loves one.
ISA a prove of guilty without a proven of innocent.
ISA a forceful way of gaining control when at losing edge.
ISA an evil disclosure to the equilibrium of goodness.

Therefore all supporter of the above will appreciates your attendance as a motivation factor and a mood to bring pressure to the government to release all that have been detained and lost and soon be forgotten hide in the absence of the Kemunting prison.

Behold hail up and girded your amplication of your voice and presence to fight the unjust cause.

May God bless us Malaysia!

7. Taxy Driver - September 26, 2008

Just read this really disturbing piece of news on Rocky’s Bru:-

http://www.rockybru.com.my/2008/09/temple-demolition-in-ampang.html

Please verify. And please say PR is not going to dodge their responsibilities over this. We, your voters, are still keeping tabs over your manifesto. Please. I personally don’t want to think I voted for change to only hear the same lousy excuse.

8. MELAYU MALAYSIA - September 26, 2008

ISA is a similar act as PATRIOT ACT in USA,so we are equal to USA maa…….kalo PR berkuasa,I think PR will introduce some act similar to ISA maa too but different name loo……wahai orang melayu semua janganlah terpedaya dengan tipu muslihat PR yang hanya tamakkan kuasa seperti juga BN yang semakin lupa……………HIDUP MAHATHIR

9. Anti-ISA - September 27, 2008

Why UMNO cannot REFORM itself, and is DOOMED ….

Is UMNO a Fascist Party or Not???
————————————————-

What is Fascism?
From: NLG Civil Liberties Committee

Sept. 27, 1992 by Chip Berlet

This article is adapted from the author’s preface to Russ Bellant’s book “Old Nazis, the New Right, and the Republican Party,” co-published by South End Press and Political Research Associates.

“Fascism, which was not afraid to call itself reactionary… does not hesitate to call itself illiberal and anti-liberal.”
_Benito Mussolini

We have all heard of the Nazis_but our image is usually a caricature of a brutal goose-stepping soldier wearing a uniform emblazoned with a swastika. Most people in the U.S. are aware that the U.S. and its allies fought a war against the Nazis, but there is much more to know if one is to learn the important lessons of our recent history.

Technically, the word NAZI was the acronym for the National Socialist German Worker’s Party. It was a fascist movement that had its roots in the European nationalist and socialist movements, and that developed a grotesque biologically-determinant view of so-called “Aryan” supremacy. (Here we use “national socialism” to refer to the early Nazi movement before Hitler came to power, sometimes termed the “Brownshirt” phase, and the term “Nazi” to refer to the movement after it had consolidated around ideological fascism.)

The seeds of fascism, however, were planted in Italy. “Fascism is reaction,” said Mussolini, but reaction to what? The reactionary movement following World War I was based on a rejection of the social theories that formed the basis of the 1789 French Revolution, and whose early formulations in this country had a major influence on our Declaration of Independence, Constitution, and Bill of Rights.

It was Rousseau who is best known for crystallizing these modern social theories in . The progeny of these theories are sometimes called Modernism or Modernity because they challenged social theories generally accepted since the days of Machiavelli. The response to the French Revolution and Rousseau, by Hegel, Marx, Nietzsche, and others, poured into an intellectual stew which served up Marxism, socialism, national socialism, fascism, modern liberalism, modern conservatism, communism, and a variety of forms of capitalist participatory democracy.

Fascists particularly loathed the social theories of the French Revolution and its slogan: “Liberty, Equality, Fraternity.”

*** Liberty from oppressive government intervention in the daily lives of its citizens, from illicit searches and seizures, from enforced religious values, from intimidation and arrest for dissenters; and liberty to cast a vote in a system in which the majority ruled but the minority retained certain inalienable rights.

*** Equality in the sense of civic equality, egalitarianism, the notion that while people differ, they all should stand equal in the eyes of the law.

*** Fraternity in the sense of the brotherhood of mankind. That all women and men, the old and the young, the infirm and the healthy, the rich and the poor, share a spark of humanity that must be cherished on a level above that of the law, and that binds us all together in a manner that continuously re-affirms and celebrates life.

This is what fascism as an ideology was reacting against_and its support came primarily from desperate people anxious and angry over their perception that their social and economic position was sinking and frustrated with the constant risk of chaos, uncertainty and inefficiency implicit in a modern democracy based on these principles. Fascism is the antithesis of democracy. We fought a war against it not half a century ago; millions perished as victims of fascism and champions of liberty.

“One of the great lies of this century is that in the 1930’s Generalissimo Franco in Spain was primarily a nationalist engaged in stopping the Reds. Franco was, of course, a fascist who was aided by Mussolini and Hitler.”

“The history of this period is a press forgery. Falsified news manipulates public opinion. Democracy needs facts.

_George Seldes Hartland Four Corners, Vermont, March 5, 1988

Fascism was forged in the crucible of post-World War I nationalism in Europe. The national aspirations of many European peoples_nations without states, peoples arbitrarily assigned to political entities with little regard for custom or culture_had been crushed after World War I. The humiliation imposed by the victors in the Great War, coupled with the hardship of the economic Depression, created bitterness and anger. That anger frequently found its outlet in an ideology that asserted not just the importance of the nation, but its unquestionable primacy and central predestined role in history.

In identifying “goodness” and “superiority” with “us,” there was a tendency to identify “evil” with “them.” This process involves scapegoating and dehumanization. It was then an easy step to blame all societal problems on “them,” and presuppose a conspiracy of these evildoers which had emasculated and humiliated the idealized core group of the nation. To solve society’s problems one need only unmask the conspirators and eliminate them.

In Europe, Jews were the handy group to scapegoat as “them.” Anti- Jewish conspiracy theories and discrimination against Jews were not a new phenomenon, but most academic studies of the period note an increased anti-Jewish fervor in Europe, especially in the late 1800’s. In France this anti-Jewish bias was most publicly expressed in the case of Alfred Dreyfus, a French military officer of Jewish background, who in 1894 was falsely accused of treason, convicted (through the use of forged papers as evidence) and imprisoned on Devil’s Island. Zola led a noble struggle which freed Dreyfus and exposed the role of anti-Jewish bigotry in shaping French society and betraying the principles on which France was building its democracy.

Not all European nationalist movements were necessarily fascist, although many were. In some countries much of the Catholic hierarchy embraced fascist nationalism as a way to counter the encroachment of secular influences on societies where previously the church had sole control over societal values and mores. This was especially true in Slovakia and Croatia, where the Clerical Fascist movements were strong, and to a lesser extent in Poland and Hungary. Yet even in these countries individual Catholic leaders and laity spoke out against bigotry as the shadow of fascism crept across Europe. And in every country of Europe there were ordinary citizens who took extraordinary risks to shelter the victims of the Holocaust. So religion and nationality cannot be valid indicators of fascist sentiment. And the Nazis not only came for the Jews, as the famous quote reminds us, but for the communists and the trade union leaders, and indeed the Gypsies, the dissidents and the homosexuals. Nazism and fascism are more complex than popular belief. What, then, is the nature of fascism?

Italy was the birthplace of fascist ideology. Mussolini, a former socialist journalist, organized the first fascist movement in 1919 at Milan. In 1922 Mussolini led a march on Rome, was given a government post by the king, and began transforming the Italian political system into a fascist state. In 1938 he forced the last vestige of democracy, the Council of Deputies, to vote themselves out of existence, leaving Mussolini dictator of fascist Italy.

Yet there were Italian fascists who resisted scapegoating and dehumanization even during World War II. Not far from the area where Austrian Prime Minister Kurt Waldheim is accused of assisting in the transport of Jews to the death camps, one Italian General, Mario Roatta, who had pledged equality of treatment to civilians, refused to obey the German military order to round up Jews. Roatta said such an activity was “incompatible with the honor of the Italian Army.”

Franco’s fascist movement in Spain claimed state power in 1936, although it took three years, the assistance of the Italian fascists and help from the secretly reconstituted German Air Force finally to crush those who fought for democracy. Picasso’s famous painting depicts the carnage wrought in a Spanish village by the bombs dropped by the forerunner of the which all too soon would be working on an even larger canvas. Yet Franco’s fascist Spain never adopted the obsession with race and anti-Jewish conspiracy theories that were hallmarks of Hitler’s Nazi movement in Germany.

Other fascist movements in Europe were more explicitly racialist, promoting the slogan still used today by some neo-Nazi movements: “Nation is Race.” The Nazi racialist version of fascism was developed by Adolph Hitler who with six others formed the Nazi party during 1919 and 1920. Imprisoned after the unsuccessful 1923 Beer Hall putsch in Munich, Hitler dictated his opus, to his secretary, Rudolph Hess.

(My Battle) sets out a plan for creating in Germany through national socialism a racially pure state. To succeed, said Hitler, “Aryan” Germany had to resist two forces: the external threat posed by the French with their bloodlines “negrified” through “contamination by Negro blood,” and the internal threat posed by “the Marxist shock troops of international Jewish stock exchange capital.” Hitler was named Chancellor of Germany by Hindenburg in January 1933 and by year’s end had consolidated his power as a fascist dictator and begun a campaign for racialist nationalism that eventually led to the Holocaust.

This obsession with a racialism not only afflicted the German Nazis, but also several eastern European nationalist and fascist movements including those in Croatia, Slovakia, Serbia, Lithuania, Romania, Bulgaria, and the Ukraine. Anti-Jewish bigotry was rampant in all of these racialist movements, as was the idea of a link between Jewish financiers and Marxists. Even today the tiny Anti-communist Confederation of Polish Freedom Fighters in the U.S.A. uses the slogan “Communism is Jewish.”

“Reactionary concepts plus revolutionary emotion result in Fascist mentality.”
_Wilhelm Reich

One element shared by all fascist movements, racialist or not, is the apparent lack of consistent political principle behind the ideology_political opportunism in the most basic sense. One virtually unique aspect of fascism is its ruthless drive to attain and hold state power. On that road to power, fascists are willing to abandon any principle to adopt an issue more in vogue and more likely to gain converts.

Hitler, for his part, committed his act of abandonment bloodily and dramatically. When the industrialist power brokers offered control of Germany to Hitler, they knew he was supported by national socialist ideologues who held views incompatible with their idea of profitable enterprise. Hitler solved the problem in the “Night of the Long Knives,” during which he had the leadership of the national socialist wing of his constituency murdered in their sleep.

What distinguishes Nazism from generic fascism is its obsession with racial theories of superiority, and some would say, its roots in the socialist theory of proletarian revolution.

Fascism and Nazism as ideologies involve, to varying degrees, some of the following hallmarks:

*** Nationalism and super-patriotism with a sense of historic mission.

*** Aggressive militarism even to the extent of glorifying war as good for the national or individual spirit.

*** Use of violence or threats of violence to impose views on others (fascism and Nazism both employed street violence and state violence at different moments in their development).

*** Authoritarian reliance on a leader or elite not constitutionally responsible to an electorate.

*** Cult of personality around a charismatic leader.

*** Reaction against the values of Modernism, usually with emotional attacks against both liberalism and communism.

*** Exhortations for the homogeneous masses of common folk (Volkish in German, Populist in the U.S.) to join voluntarily in a heroic mission_often metaphysical and romanticized in character.

*** Dehumanization and scapegoating of the enemy_seeing the enemy as an inferior or subhuman force, perhaps involved in a conspiracy that justifies eradicating them.

*** The self image of being a superior form of social organization beyond socialism, capitalism and democracy.

*** Elements of national socialist ideological roots, for example, ostensible support for the industrial working class or farmers; but ultimately, the forging of an alliance with an elite sector of society.

*** Abandonment of any consistent ideology in a drive for state power.

It is vitally important to understand that fascism and Nazism are not biologically or culturally determinant. Fascism does not attach to the gene structure of any specific group or nationality. Nazism was not the ultimate expression of the German people. Fascism did not end with World War II.

After Nazi Germany surrendered to the Allies, the geopolitical landscape of Europe was once again drastically altered. In a few short months, some of our former fascist enemies became our allies in the fight to stop the spread of communism. The record of this transformation has been laid out in a series of books. U.S. recruitment of the Nazi spy apparatus has been chronicled in books ranging from by Hohne & Zolling, to the recent by Simpson. The laundering of Nazi scientists into our space program is chronicled in by Bowers. The global activities of, and ongoing fascist role within, the World Anti-Communist League were described in by Anderson and Anderson. Bellant’s bibliography cites many other examples of detailed and accurate reporting of these disturbing realities.

But if so much is already known of this period, why does journalist and historian George Seldes call the history of Europe between roughly 1920 and 1950 a “press forgery”? Because most people are completely unfamiliar with this material, and because so much of the popular historical record either ignores or contradicts the facts of European nationalism, Nazi collaborationism, and our government’s reliance on these enemies of democracy to further our Cold War foreign policy objectives.

This widely-accepted, albeit misleading, historical record has been shaped by filtered media reports and self-serving academic revisionism rooted in an ideological preference for those European nationalist forces which opposed socialism and communism. Since sectors of those nationalist anti-communist forces allied themselves with political fascism, but later became our allies against communism, for collaborationists became the rule, not the exception.

Soon, as war memories dimmed and newspaper accounts of collaboration faded, the fascists and their allies re-emerged cloaked in a new mantle of respectability. Portrayed as anti-communist freedom fighters, their backgrounds blurred by time and artful circumlocution, they stepped forward to continue their political organizing with goals unchanged and slogans slightly repackaged to suit domestic sensibilities.

To fight communism after World War II, our government forged a tactical alliance with what was perceived to be the lesser of two evils_and as with many such bargains, there has been a high price to pay.

“The great masses of people. . .will more easily fall victims to a big lie than to a small one.”
_Adolph Hitler

10. Nudibranch - September 29, 2008

Don’t meddle, Rais tells US at UN assembly. He added that Malaysia did not question the legal basis of Guantanamo bay detentions.

I do not agree with what US practise at Guantanamo Bay but Rais comaprison is absurd. At Guantanamo Bay they detain potential terrorist that may kill fellow human but we detain bloggers……LOL


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: