jump to navigation

Mesej Hari Raya Aidilfitri September 29, 2008

Posted by elizabethwong in Current Affairs, Event, Malaysia, Race Relations.
Tags: ,
trackback

Mesej Hari Raya Aidilfitri

Sudah sebulan teman-teman yang beragama Islam menjalani ibadah puasa. Bulan Ramadan yang mulia telah melatih kita, bukan sahaja semua umat Islam tetapi secara tidak langsung keseluruhan rakyat yang duduk bersama dengan muslimin and muslimat di bumi yang dicintai ini, untuk berkorban, mengekang keinginan dan seterusnya memperkukuh akidah. Semangat ini sama dengan semangat perjuangan yang kita usahakan selama ini untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang aman, toleran dan harmoni.

Tahun ini, rakyat Malaysia menyambut Hari Raya Aidilfitri dalam suasana ekonomi kehidupan yang semakin menekan dengan kenaikan harga minyak dan barang-barang keperluan yang terlalu tinggi. Pengurusan ekonomi kerajaan pusat yang kurang cekap dan tahap rasuah yang tidak berubah telah menyebabkan kesusahan ekonomi yang mendadah, pengangguran yang kian meningkat di kalangan orang muda serta pelaburan asing yang tidak menggalakkan.

Saya ingin merakamkan tahniah dan rasa hormat kepada semua umat Islam yang berjaya mengharungi bulan Ramadan. Kejayaan ini telah diraikan dengan penuh rasa syukur. Di samping itu, kita perlu sentiasa mengingati nasib golongan yang kurang bernasib baik berbanding kita khasnya semasa musim perayaan. Adalah penting untuk kita menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukannya khasnya anak-anak yatim, orang kurang upaya, ibu tunggal dan keluarga yang miskin. 

Semoga kedatangan Aidilfitri ini akan mengukuhkan perhubungan persaudaraan sesama umat Islam dan bukan Islam di Malaysia. Bagi menghormati bulan yang mulia ini, saya harap semua pihak mengelakkan sebarang bentuk tindakan mahupun kenyataan yang boleh mewujudkan salah faham di kalangan masyarakat majmuk. Tangkapan ISA terhadap wartawan, blogger dan ahli politik dan kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh setengah pihak dengan niat mengapi-apikan sentimen perkauman amat bercanggah dengan prinsip demokrasi dan keharmonian antara kaum dan agama. 

Saya juga merayu kepada seluruh rakyat Malaysia yang pelbagai kaum dan bangsa agar menjadikan Hari Raya Aidilfitri sebagai satu perayaan untuk lebih memahami dan mengeratkan hubungan bersama teman-teman yang beragama Islam. Di samping itu, Kerajaan Pakatan Rakyat di negeri Selangor akan terus berusaha untuk mewujudkan suasana yang aman dan akan sentiasa mengambil initiatif untuk menggalakkan kesefahaman kebudayaan dan agama.

Akhir kata, saya ingin merakamkan ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada seluruh umat Islam dan rakyat Selangor dengan ucapan:- Maaf Zahir dan Batin.

YB Elizabeth Wong
EXCO Kerajaan Negeri Selangor
ADUN Bukit Lanjan

Comments»

1. lanwm - September 29, 2008

hey Thanks Eli, you’ll be around at MBs open house eh?

2. Ganesan - September 29, 2008

Wish all our malaysian Muslim friends Selamat hari Raya and wish that peace and harmony prevail in our Nation.

3. maie - September 29, 2008

wishing u all d best and happy hari raya for all malaysian.

4. Eagle has landed - September 29, 2008

You are the first YB wishing me Hari Raya, may be I terbaca your site first kot. Anyway Thank you. Selamat Hari Raya to all Malaysians. Hidup Pakatan Rakyat.

5. bangsa Cina Malaysia - September 29, 2008

asalamualaikum dan selamat hari raya dan happy holidays
to all my muslim friends.

6. Li Huat Chai - September 29, 2008

Selamat Hari Raya to all the Muslims in Malaysia!

7. Samuel Goh Kim Eng - September 29, 2008

While an Open House is a good sign
An Open Heart anytime a better design
Let not all people just to food resign
Forgetting mutual goodwill as the vital sign

(C) Samuel Goh Kim Eng – 290908
http://MotivationInMotion.blogspot.com
Mon. 29th Sept. 2008.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: